La gastronomia de la regió catalana de l’Empordà és rica i variada, i està fortament influenciada per la ubicació costanera. Moltes vegades anomenada, cuina del mar i la muntanya. En ella, el peix i els mariscs són una part essencial de la dieta local, i es fan servir en moltes de les receptes tradicionals de la regió.

La sopa de peix, coneguda com a suquet de peix, és un plat típic de la zona. Es fa amb un brou de peix i vegetals, i se serveix amb trossos de peix i marisc. Un altre plat típic és l’arròs a la marinera, un arròs amb peix i marisc que es cuina amb brou de peix i brou de verdures.

El “cargol” o cargol, també és un ingredient comú a la gastronomia del Alt Empordà, se sol cuinar en diferents plats com “cargols a la llauna”, on es fregeix amb all i julivert, o també en cassolons amb vi blanc.

Els mariscs també juguen un paper important a la gastronomia de la regió. Els “musclos a la marinera” i els “cloïsses a la marinera” són plats populars. Els llagostins, gambes i navalles són alguns dels mariscs més valorats a la zona, i es fan servir en una varietat de plats.

Tècniques culinàries

Sofregit

El sofregit és una tècnica culinària típica del Alt Empordà. Consisteix a daurar una quantitat concreta de ceba tallada o picada en oli d’oliva dins d’una cassola. Un cop la ceba està daurada s’hi pot afegir all, julivert i tomata. Segons el plat que es vol fer, la ceba ha de quedar més o menys daurada. El sofregit s’ha de coure a foc lent

La pesca i plats tipics de l’Alt Empordà

La pesca és una indústria important a l’ Alt Empordà, i es practica tant al mar com a rius i rierols. Els principals productes de pesca inclouen la sardina, el lluç, el llobarro i la sípia, són els principals productes de la pesca, i són utilitzats en una varietat de plats tradicionals.

La gastronomia del Empordà és una barreja de sabors i ingredients, i la pesca i els mariscs en són una part essencial. Des de suquet de peix fins a musclos a la marinera, els plats de la regió són una delícia per als amants del menjar del mar.